Kuidas leida inspiratsiooni?

Inspiratsioon

Ei tahaks küll sellise lausega alustada, kuid siiski… elame ühtviisi keerulisel, kuid teisalt väga põneval ajal. Ühel hetkel võid kogeda ebakindlust, hirmu ja teadmatust, kuid teisel hetkel võtad sellest ajast maksimumi, et leida uusi täiesti teistlaadi lahendusi. Seda nii oma eraelus, tööelus kui ka organisatsiooni elus.

Kõik me oleme kuulnud seda lauset tuhandeid korde “Head kriisi ei tohi raisku lasta” ja eks see ongi õige. Sellistes keerulistes tingimustes hakkame me intuitiivselt otsima teistlaadi lahendusi, tahame ellu jääda, tahame endiselt edukad olla. Saame väga hästi aru, et enam endistviisi pikalt ei saa- sest varsti see enam ei tööta.

Ühel hetkel tabab meid see, kus me tardume ja klammerdume oma vana harjumuse külge ning ei ole mitte mingil juhul valmis sellest lahti laskma. See on turvaline, me teame kuidas asjad töötavad ja loodame, et äkki see keeruline olukord läheb ükskord mööda. Aga võta näpust- ei lähe! Karta on, et selline aeg, kus me preaegu elame on tulnud siia, et jääda või muutuda veel keerulisemaks ja ebamäärasemaks. Meil aga on vaja uusi ideid, uusi lähenemisi, uusi lahendusi, sest seni kehtinud juhitmisvõtted, mudelid, teooriad meid enam edasi ei aita.

Mis on inspiratsioon?

Inspiratsioon on ebateadlik (inglise unconscious) ja äkiline loomingulisuse sähvatus (või ka loomingulise aktiivsuse seisund[1]), mida esineb kirjanike, muusikute jt kunstialade inimeste loomingutegevuse käigus.

Inspiratsiooni on vaja kõikidel inimestele, eriti kui elu muutub ja sul on vaja kuidagi elus hakkama saada. Kust saada inspiratsiooni ja energiat selleks, et aju hakkaks teistmoodi mõtlema ning tekitaks meis uuesti kire näha kogu pilti teises valguses? Mis on see, mis innustaks uusi ettevõtmisi ellu viima, julgustaks riskima, proovima, eksima ja kogema?

Ilmselt on igalühel meist oma viis seda inspiratsiooni otsida ja leida. Kes loeb raamatuid ja ammutab sealt häid ideid, kes tegeleb muu talle olulise teemaga. Kuid üks viis mis ilmselt innustab paljusid inimesi ning süstib energiat, on kuulata teiste inimeste kogemuslugusid. Tihti öeldakse, et sa õpid siis, kui ise praktiliselt asja läbi teed või end piisavalt ebamugavasse olukorda paned. Kuid üsna palju on õppida lihtsatest kogemuslugudest, mida jagavad need inimesed, kes on õnnestunud või siis ka ebaõnnestunud. Kogemuslood inspireerivad. Need panevad kuidagi alateadlikult su aju teisele režiimile ja hakkad tihti nägema ka enda tegevusi uues valguses.

Kuidas leida inspiratsiooni ja uusi ideid?

Kogemuslugudel on suurem väärtus, kui me seda esialgu märkame ja mõistame. Olen alati kuulanud huviga, kuidas teised inimesed midagi teevad ning sellest innustunult räägivad. On kasulik olla avatud kogetud eksimustele, võttes sealt täpselt selline õppetund, mis just mind ennast kõnetab. Kuid suurim väärtus, mis alati sellistel puhukedel kaasa tuleb on see energia, kirg, innukus, mis nendest inimestest õhkub ja kandub kuuljatele üle, süstides kõvasti energiat edasiseks. On kummaline, kuidas kuulates mõnda inspireerivat kõnelejat saad aru, kuidas su aju hakkab üsna pea ise genereerima uusi mõtteid ja ideid, mida kõike võiks veel ette võtta ja mida kõike oleks hea teha. Olulised on lood mis inspireerivad.

Võta endale aega, et asjade üle mõtiskleda tuleb vahel lihtsalt olla ja nii nagu ütleb Fred Jüssi-lihtsalt molutada. Miks? Seepärast, et see on koht kus aju puhkab, aju genereerib uusi ideid ja tekib innovatsiooni. Puhkamise aeg peab olema teadlik, sa pead suutma lülitada end välja igapäeva rapsimisest ja võtta teadlikult “Strateegiline paus”

Loe midagi teistsugust. Loe seda, mis sulle meeldib, loe seda mis on sulle võõras. Algul on harjumatu, aga pärast on see ainult positiivne ja kasulik uute ideede tekkimiseks. Võta ette kirjandust, millest sa võibolla esialgu midagi ei arva, leia põnevaid artikleid, leia teisitimõtlejate lugusid.

Kohtu teistesuguste inimestega. Leia võimalused kohtuda erinevate maailmavaadetega inimestega. Mida rohkem on erinevaid inimesi sinu ümber, seda suurem on tõenäosus, et koged midagi põnevat ja avastad midagi uut. Alati on hea inspiratsioon hankida kellegilt teiselt. Kuula, kuula, kuula! Kui praegu ei ole võimalik seda teha kokkusaades, siis alati jää sulle võimalus kuulata bodcaste ja vaadata veebis erinevaid põnevaid teemasid. Ja nendest juba puudust ei tule.

Ole endale eeskujuks

Proovi olla ka ise spontaanne. Ära mõtle alati kõike stsenaariume läbi. Ole spontaanne. Las ajsad juhtuvad. Koge ja lase ka intuitsioonil end juhtida. Kõik ei pea olema nii analüütiline ja läbi kalkuleeritud. Ega ilmaasjata ei öelda, et suur osa äriotsuseid tehakse spontaanselt. Raputa end lahti sellest ratsionaalsusest. Kasvõi korraks. Proovi ja see võib sulle hakata meeldima.

Aktsepteeri vahel ka seda, et su elus võibki olla perioode, kus inspiratsiooni lihtsalt ei ole ja ei tule. Siis on hea viis lasta lihtsalt asjal olla. Nii lihtsalt on. Su aju kas vajab siis puhkust, või peaksid korraks siiski tegema igapäevatoimetustest pausi.

Leia enda jaoks need viisid, mis kasvatavad sinu inspiratsiooni ning ole ise teistele inspiratsiooni allikaks. Ei ole midagi ägedamat, kui töötada koos inimestega, kes inspireerivad enda tegude, energia ja suhtumisega teisi inimesi.

Loe ka: See üks ja ainus tähtis asi- eesmärk;
8 ways to Find Inspiration When You Need It Most.

Leave a Reply

%d