Puhkamine- seitse viisi enda laadimiseks!

Puhkamine

Ka puhkamine võib olla raske. Oled kindlasti tundnud seda, et lähed õigel ajal magama, magad ligi kahekse tundi, kuid hommikul tõused sellise tundega nagu oleksid terve öö tööd teinud. Õhtul tuled töölt, võtad ette puhkamise, mis tähendab, et vaatad meelelahutussaateid, loed ja proovid mitte mõelda töö peale aga ei õnnestu. Enne magamaminekut tunned, et oled küll väsinud aga magama ei jää. Sedalaadi näiteid võib tuua veel ja veel ning igaüks meist on midagi analoogset kogenud. Puhkamine on justkui lihtne aga reaalses elus see meil nii kergelt ei õnnestu.

Mida tähendab aju jaoks puhkamine?

Väidetavat võib aju väljalülitamine teatud olukordades aidata meil veidi puhata, kuid see on vaid üks viis seitsmest puhkamise vormist, mis aitab meil inimestena edukalt toimida. Miks see nii on?

Arst Saundra Dalton-Smith, oma raamatus “Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity” kirjutab, et inimene vajab 7 erinevat puhkamise viisi selleks, et täielikult taastuda ning välja puhata. Need viisid on füüsiline, vaimne, sotsiaalne, loominguline, emotsionaalne, spirituaalne ja meeleline.

Puhkamine
Allikas: advice.shinetext.com/

Füüsiline: See on puhkus keha jaoks, füüsilise stressi leevendamiseks. Füüsiline puhkus aitab vähendada lihaspingeid, peavalu, kangust ja muid füüsilisi vaevusi. Füüsilise puhkuse all mõeldakse ka tööpäeva jooksul tehtavaid väga sügavaid hingetõmbeid (hingamisharjutused), sirutused, ringutused ning joogat.

Tasub proovida lihtsalt päeva jooksul mitmeid kordi ringutada ja juba saab keha korraliku annuse lõdvestust. Toon siinkohal paralalleeli koertega. Kas te olete märganud, mitu korda päeva jooksul koer ringutab? Mina olen jälginud ja see on kindlasti üle 10-20 korra päevas. Tasub võtta eeskuju. Proovides ise järgi, ringutades päevas mitmeid kordi oli enesetunne palju parem ning energiat palju rohkem.

Vaimne: Puhkamise viis, mis aitab vaigistada ärevat meelt ning keskenduda olulistele asjadele. Vaimset puhkust vajad sa siis, kui tunned, et pea on “paks”, oled raamatut lugedes põrnitsenud ühte lehekülge ja mitte midagi ei ole meelde jäänud, kui hakkavad tulema pähe negatiivsed mõtted. See on märk sellest, et tuleks võtta korraks aeg maha. Lülita kõik ekraanid välja või panna need mingiks ajaks enda vaateväljast eemale.

Võta hetk, et end maandada, rahuneda ja silmad sulgeda. Lisa oma päevale meditatsioon, võta tass teed ja lihtsalt mediteeri. Seda on ka võimalik tööjuures teha.

Sotsiaalne: Sotsiaalne puhkus tähendab seda, kui sa oled nö. “oma inimeste” ringis, saad veeta lihtsalt aega, saad olla sina ise. Need suhted toovad sulle rõõmu ja energiat. Leia suhted, mis laevad sind positiivselt. Piira lävimist inimestega, kes võtavad sinult energiat ja külvavad negatiivsust. Samuti võib see olla ka lihtsalt väljalülitumine elektroonsete kanalite kaudu suhtlemisest (Zoom, Facebook, FaceTime).

Loominguline: Inimene vajab oma loovuse ärgitamist. Loov puhkamine tuleb esile ajurünnakutega, millegi ägeda väljamõtlemisega, oma igapäeva elus teistlaadi tegevuste tegemise ja ideede genereerimisega. Inspiratsiooni leidmine toredatest kogemustest, kindlasti on loovuse ärgitamiseks hea jalutada metsas, teha värskes õhus midagi, külastada tavapäratuid kohti.

Emotsionaalne: Emotsionaalne puhkus tähendab eelkõige enda emotsioonide teadvustamist, nendega tegelemist. Puhata saab ka väljendades enda ehedaid tundeid ja suheldes jällegi inimestega, kes ei anna teile hinnanguid ning on valmis teid lihtsalt kuulama. Vahel võib see pool vajada ka professionaali abi. Ka seda ei tasu alahinnata- on see kuulaja siis coach, mentor, psühholoog või terapeut. Puhkamine emotsionaalselt toimib aga ainult siis, kui sa saad 100% olla sina ise.

Spirituaalne: Spirituaalne puhkus võib erinevate inimeste jaoks tähendada üsna erinevaid tegevusi. Mõni saab puhkuseks kasutada spirituaalseid lähenemisi, kuid sama hästi kuulub siia ka tegelemine heategevusega, filosofeerimine, elu mõtte otsingud, enda elu visualiseerimine, tuleviku fantaseerimine jmt. Igaüks peaks siin tunnetama ise, mis talle annab spirituaalses võtmes puhkamise tunde.

Meeleline: Vähenda seadmetega suhtlemist (arvutid, mobiilid, telerid, raadiod). Vähenda taustamüra. Ära pane televiisorit taustaks mängima, ära kuula muusikat. Kuula vaikust, kuula looduse hääli. Kuula vaikust ka siis kui tööd teed või kui jooksed metsarajal. Selle kaudu puhkavad sinu meeled.

Suurenda enda elus ka aroomide osakaalu. Seda mitte parfüümide näol, vaid looduslike aroomide näol. Tunneta erinevate aastaaegade aroome, kasuta looduslikke aroomiteraapia õlisid. Anna oma meeltele läbi selle puhkust!

Mõtle läbi, kas sinu puhkamine hõlmab kõiki seitset komponenti?

Enamikel inimestel on puhkamisele üsna ühekülgne lähenemine. Tavapäraselt keskendume me vaid osadele puhkamise viisidele nendest eelpool toodud seitsmest. Oluline oleks aga leida võimalused, kuidas anda endale puhkamiseks võimalust nii, et meie kogu organism saaks sellest kasu ja seda terve ööpäeva jooksul.

Dalton – Smith selgitab oma raamatus ilusti, et kui inimesed ärkavad (pärast magamist) ja on ikka veel kurnatud, siis pole küsimus ilmselt üldjuhul unes ega une kvaliteedis, vaid tõenäoliselt on tegemist puhkamise puudujäägiga.

Loe juurde blogist: Vaimne tervis. “Ära mine mööda!”

Kasutatud allikad: Dr. Saundra Dalton- Smith. 2017. Sacred Rest: Recover Your Life, Renew Your Energy, Restore Your Sanity.

One thought on “Puhkamine- seitse viisi enda laadimiseks!

Leave a Reply

Discover more from Irene Metsis

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading